Thursday, May 31, 2012

Pasum - Universiti Malaya


Minggu Haluansiswa (MHS) . Ya, bagi sesapa yang mendaftarkan diri pada 27 Mei lepas kat UM as an asasian atau pun pelajar Pusat Asasi Sains UM (Pasum) akan menjalani MHS. fuhh, aku turut merasa. So far, aku baru merasa tiga hari . Dan semalam (30 Mei) adalah hari terakhir aku join this orientasi. Hari ni pulak hari terakhir aku bergelar Asasian UM ;( Sedih juga sebenaqnya.. Jomlah aku share sedikit sebanyak asam garam gula kunyit semua selama aku join MHS

27 Mei . 
9.00 pagi mula sesi pendaftaran pelajar. Gila sesakkk! Just imagine ada lebih kurang 1,500 students yang register by that day ,  means ada 1,500 kereta kat kolej 12 tu. Mang ohsemm la habaq hang. Baris punya baris , jalan punya jalan , aku selesai register. Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan aku . Flow pendaftaran aku smooth je. Sekejap. And , again , Alhamdulillah aku dapat tingkat 4 bilik C414 . Dan, the greatest thing is Surau is on the fourth floor. Look, I'm very thankful to HIM. Petang tu, pukul 2.30 sampai 4.30 ada sesi taklimat bersama ibu bapa. And blablabla, bila dah habis taklimat ibu bapa, dan mengucapkan selamat tinggal sambil menitiskan beberapa titik ayaq mata , kitorang pelajar Pasum 12/13 kena kumpul dalam DTC ( Dewan Tunku Canselor ) . Ada sikit taklimat tentang penempatan students yang masih belum selesai dan beberapa arahan PP (Pembantu Pelajar) untuk program malam tu - Perjumpaan dengan Pengetua Kolej Raja Nazrin Shah . 

28 Mei.
Alhamdulillah . Riadah pagi dibatalkan . Terasa seperti ingin bersorak keriangan seperti seorang kanak kanak mendapat aiskrim *oh apekah* . Pukul 7.45 pagi dah kena berbaris berdua dua , dari kiri cepaattt jalan , ke DTC ada ape ye ? Ouh tak ingat . Buku Pink ( Aturcara program ) kat dalam beg. Nanti aku sambung ye ;) 

Assalamualaikum . 
Sekian,
With love,
Syazana.
Thursday, May 10, 2012

Again Again And Again


Sila nyanyi lagu nenek si bongkok tiga walaupun tiada kaitan. Harini aku nak buat Wordless Thursday boleh ? Huu. Tak boleh ? Whateverblablabla. Semalam, eh, kelmarin dulu as known as the day before yesterday, Selasa, aku pergi berjimbajimbi *ape tu?* di Nagoya Taiping. Fuh-la-mak mang rambang mata memilih kain yang sesuai untuk dibawak pulang. Tetambah bila Miye yang heading. Mang lama lah kan ? Haha. Sori bro. Last last dapat la jugak bawak balik sehelai dua helai tiga helai empat helai . Udah udah. Hiperbola sangat takbaik tahu. Sementara jenjalan sana sini sinun semua, Miye sempat meluahkan isi hatinya. Sobs sobs. Cepat play-kan lagu Acha Sepstriasa. Miye kata, 'Chaa..aku bace blog hang' 'Wee..makasehmakaseh' 'Tapikann. Aku musykil. Tajuk lain, bila baca entri lain . Hahah. Camne tu?'

Heheh, mintak maaf lah ye kepada sesiapa yang mengalami situasi sedemikian rupa. Bukan apa. Aku lemah bab bab pilih tajuk yang macho macho lawa lawa cun melecun yang selari dengan apa yang aku nak ceritakan. Ha, ce try tengok tajuk entri ni . Kan Kan Kan ? Ade kaitan ? Tak de tak de, kau ade ? Aku mang suka buat camgini. Mwahaha. Esok esok tengok la , nanti aku buat tajuk 'Kopi' aku cerita pasal teh, aku buat tajuk 'Friendship' aku cerita pasal Titanic, aku buat tajuk 'Scha Alyahya' aku cerita pasal 'SchaZana' . Haaa, amek . Wuuu. Aku tahu ini amalan tidak baik. Aku akan perbaiki. Heheh. Terima kasih atas teguran membina anda anda semua. *wink*


Oh iya, lupa pulak aku nak roger roger. Sabtu ni aku ada interview kat Pulau Pinang Pulau Mutiara. Kalau sudi doakan kejayaan interview aku tahu :) Heheh. 

Sekian, terima kasih.
With love,
Syazana.

Wednesday, May 9, 2012

Seandainya Rebah, Kau Masih Ada.


Okay tetiba teringat lagu tanya sama pokok yang jumpa pakcik husin tu (meet uncle hussain) . Yang aku terkesan , liriknya - tak mudah namun tak susah , terserah pada pilihan . Ya. Sebelum ni ada aku post-kan pasal pilihan. Banyak pilihan yang akan kita jumpa. Tak sekarang, nanti. Tak nanti, sekarang . Oh ade pahamm ? heheh. Maaflah bukan kepakaran aku untuk membuatkan orang faham dengan mudah. Haha. Cakap pasal pilihan, aku teringat pasal keputusan Form Six, Matrikulasi, UPU, IPG, dan sebagainya. Bagi yang dah membuat pilihan ke form six, sekarang sudah pun mula berorientasi mungkin. Mula mencatatkan nota nota baru menempuh STPM tahun depan. Yang dapat tawaran ke matrikulasi mungkin masih berkira-kira apa yang perlu dibawa, apa yang perlu dipersiapkan. Begitu juga bagi yang berpeluang menjengah dunia IPTA. Fulamak tetiba rasa bersastera sikit *cess perasan* . Aku ? Alhamdulillah . Matrikulasi ada menawarkan tempat, IPTA pun serupa. Mungkin aku akan ke IPTA. InsyaAllah kalau takde aral melintang menegak menyerong dan sebagainya. Kursusnya - Asasi Sains Fizikal . Universiti Malaya . Ada yang sama ? *okay sepp kalau sama* 


Yang penting sekarang, kat mana sekali pun kita belajar mesti ada semangat belajar, semangat nak mendalami ilmu pengetahuan yang luas tak terkira. Mesti bersungguh sungguh mesti rajin mesti fokus mesti mesti do your best . Kejayaan ada kat mana-mana. Semuanya bergantung pada individu tu sendiri. InsyaAllah . Yakinlah dengan apa yang telah atau yang akan anda putuskan. Dan buat lah pilihan yang terbaik . :D

Sekian.
With love,
Syazana. 

Monday, May 7, 2012

Escolhas.


Whatever, whichever, whenever, however, you make the choice - the important thing is how you make it becomes reality. No matter what, just believe that hardworks and commitment will pay off. No matter where you are, there's always a choice. And do make the perfect choice, for yourself. InsyaAllah, He always knows the best for us. Yes, HE DOES.


Thursday, May 3, 2012

Misteri Si Pokok Tua


Ada sebatang pokok. Tinggi dan berusia. Tapi masih kuat berdiri disokong akar akar yang kecil tapi berbilang. Tapi, pokok itu menyimpan berjuta juta misteri. Sebab apa? Hmm. Ceritanya macam ni... 

Leman : weh semuaa! dengaq dengaq sini. aku nak buat pengumumannn! 
LainLain : Eh. Apesal pulak ni?
Leman : Ni..ni.. aku dengaq tadi cikgu sembang, nak tebang pokok ara kat padang tuhh..
LainLain : Wuisshhh. Pokok berantu tuh ? Ade brann ke? Haha
Leman : Entah. Jom la sebukkan diri pi tengok. Jom Jom!
LainLain : *Berlari mengikuti Leman ke padang sekolah*

Sampai saje kat padang... 
LainLain : Wahh. betullah Leman. Dahsatt ni.
Leman : Aku jamin, mesti pokok ni tak dapat dibakaq. Dulu time nak kena tebang pun, demam habih tukang tebang tu, tetap berdiri tegak jugak pokok ni . Puaka betol! Seram ah.
LainLain : Betol betol Leman. Kitorang sokong. Tunggu dan llihat.. Jeng jeng jeng.

Lima minit kemudian.
Leman : Ha kann? Aku cakap . Penat je prepare nak bakaq semua. Sikit je api naik. Tak terbakaq kot pokok ni. SAH SAH SAHH! Memang ada benda ni. *padahal hujan*

Sejak haritu, pokok yang dikatakan 'berpuaka' tu ibarat menyembunyikan misteri kepada budak budak sekolah aku. Aku pun terpengaruh sama. Nama pokok tu pokok ara. Asal je ada pokok ara, semua kawan aku dan aku judge berhantu. Lepastu , lama lama perhatikan pokok tu dengan mata yang tajam kononnya taktakut dengan segala misteri. Tak berhenti situ je, sebulan dua bulan lepas tu.. 

Leman : weh wehh. cepat . jom pegi padang. pokok ara beranak. ada misteri baru.
LainLain : *lari pergi padang*

Pokok ara bermisteri sering jadi buah mulut aku dan kawan kawan menyebarkan cerita cerita seram. Itu ini. Persoalannya , betulkah bermisteri? Haishh. Biasalah zaman kanak kanak innocent , semua nya misteri. Alahaii, rindunya zaman sekolah rendah. 

pinjam gambar google. 

pinjam gambar sini

p/s : Leman adalah bukan nama sebenar. 
p/s: latar tempat : SKTP
Wednesday, May 2, 2012

Cincin Dan Biskut

cepat sape nak beli cincin, promosi bulan Mei ni!

Ohya, jangan tersalah terkhilaf faham. Aku bukan nak bukak kedai cincin jauh sekali nak jual cincin. Sengaja meng-update pada pagi (yang dah nak masuk tengahhari Rabu ni) . Bukan nak buat Wordless Wednesday. Sekali sekala, Rabu tak perlu bisu. Err? Lari topik dah ni. Melalut ke Kutub Utara dah. Kembali kepada topik perbincangan yang asal. Cincin dan biskut. Apa kena dia ni, tetiba cincin tetiba biskut. Pernah tengok cincin ? Boh-hongg amatlah kalau tak pernah. Tu aku dah tempek gambaq cincin besaq kat atas tu? Kot rabun? Sat sat, aku cari lagi.


Ha kan. Besauu besauu dah terpampang depan bijik mata. Yaa, cincin biasanya dipakai pada jari. Aisehh, takkan pakai kat tengkok pulak? Err, terpulanglah kepada anda ingin menggayakannya di mana-mana. Ohya, biskut pulak. Pernah tengok biskut ? Yang komfem lagi pernah. Setengah orang panggil biskut ni 'roti'. Tapi bagi aku roti tu, gardenia ke high5 ke. Blablabla. Biskut ni adalah sejenis makanan untuk mengalas perut takkira lapar mahupun kenyang. Sesuai dimakan pada bila-bila masa tanpa mengira jantina . Emm, tapi mungkin mengira usia. Yelah kan, baby baby mana boleh makan biskut keras keras. Begitu juga dengan sesetengah atuk atuk dan nenek nenek. 

Chip-se-mor.

Tapi, kali ni aku akan menggabungkan cincin dan biskut, maka jadilah Biskut Cincin. Aumm aumm. Sedap gila habaq hangg biskut cincin ni. 44 hari makan pun aku tak jemu. Seriyes. Hahah. Minggu lepas abah aku balik dari Sabah bawak balik biskut cincin. Ouhhhh, feveret nyahh! Biskut cincin ni aku taktaw la ada tak jual kat semenanjung ni . Setakat ni , tak jumpa lagi. Kat Sabah banyaklah. Kuih dia kan. Uhhuu. Sedap sedap. 


Banyak tak banyak tak? oh ini gambar google sahaje. Tidaklah sebanyak ini kat rumah aku. Ada la satu tupperware je lagi. Hehehh. Sori tak sempat share. Ohh janganlah judge the kuih by its cover. Nampak biase? rasanya luar biasa *berdasarkan selera lidah tekak perut aku la. Lain orang lain rasanya* Sape tak pernah rasa, jom ajak aku naik plane terbang Sabah. Haha. 

p/s: Sengaja aku menaip entri ini mencurahkan betapa kasih dan sukanya aku pada biskut cincin. Sekejap, nama betul dia , kuih cincin aku rasa. Tapi aku suka panggil biskut cincin. Sebab dia keras macam biskut. Bukan lembik macam kuih.

Tuesday, May 1, 2012

Gambar Gambar Itu


Satu lagi entri tidak bermotif terbitan Sya Syazana di bawah produksi Blogger.com . Oh, kegilaan sebentar. Wohhoo. Aku tak expect pun akan ada yang baca entri ni, so redah je lah Syazana, redah je. Kebelakangan ni, aku rasa macam ouhh macam mana entah. Tak larat gila. Entah jin mana yang merasuk aku jadi tak larat gila. Eh tengok tu salahkan jin pulak Aisehh. Tak mau tak mau. Dah malas tu cakap je la malas kan ? -.- Ya ALLAH jauhkan aku dari sifat malas ini. Jauh kan aku dari segala sifat mazmumah. Ohya, minggu depan ada interview IPG. Aku dapat pergi. Alhamdulillah. Cuma cuma cuma, itulah . Cikgu sebenarnya bukan tersenarai dalam cita cita aku. Ya , dulu mungkin ada. Aku still ingat. Time darjah satu kut, cikgu sibuk sibuk suruh kami budak budak isi satu borang kaler hijau. Taksilap aku, itu merupakan kad peribadi pelajar. Maka, muka surat belakang kad tu, ada ruangan cita-cita untuk diisi. Laju laju aku isikan . Ada tiga kotak. Aku pun pantas mengisi, cikgu , doktor , polis. Cita cita tipikal bagi seorang budak darjah satu. Tapi bagus. Cita cita murni . Wahaha. Kann, kecik kecik dah berhati murni nurani. Wohoho. Sudah sudah. Ouh, ada lagi. Tak lama lepas tu aku dengar cikgu tu puji kawan aku, 'Ohh. hebatnya cita-cita kamu, PILOT ' ahh tidak . Aku tergugat. Mane boleh . Mane boleh. Aku mesti lagi hebat. Cepat Syazana, cepat. Pilih satu kerja yang meletoppss vavavoom punya kerja. Ahh. apadia apadia apadia. Taklama lepas tu, 'Wah Syazana, kamu nak jadi pramugari  ye ?'. Gaahh. Tak boleh belah pemikiran aku waktu tu. Camne la boleh terpikir nak jadi pramugari. Alahaiii syazanaaaaaaaa.....

ouh, camne entah nak bayangkan. tak tersampai dek akal.