Monday, April 2, 2012

Ohh Chewing Gum!



Menurut siasatan beberapa pakar makanan , chewing gum membantu mengurangkan kelaparan dan mengurangkan pengambilan makanan ringan. Nah! Bagi sesapa yang nak turunkan berat badan, chewing gum amat sesuai untuk anda! Tapi, macam yang kita ketahui.. KEBANYAKAN chewing gum yang ade kat dunia ni diperbuat daripada gelatin terutamanya gelatin yang diperoleh daripada haiwan merahjambu berkaki kecik yang terang terang haram disisi Islam. Jadi, sebagai pengguna Islam , kita perlu , wajib, mesti, check dulu chewing gum yang kita nak makan. Ni , aku ada nak share sikit info yang aku jumpak kat Halal Guide pasal chewing gum nih. Check-it up :) 

CHEWING GUM
Manufacturer /Vendor
Brand
Coagulant/Ingredients
Use 
Dynamint Co.
Dynamints
Candelilla Wax
HALAL 
Wrigley's Co.
Chewing gum
100% mineral or Vegetable base
HALAL 
Warner Lambert Co.
Chewing Gum
Chicklets Dentyne Trident
Freshen Up
Vegetable base
HALAL 
Beach Nut
Chewing Gum
Glcerl Monosterate Or Ester of Gum from any animal fat
HARAM
 Yaa, itulah sedikit yang mampu aku kongsikan. Korang bolehlah buat research lagi kalau tak puas hati. heheh . Sebenarnya bukan chewing gum je yang perlu kita check ke-halal-an atau ke-haram-an nya. Makan lain pun sama . So, kalau nak check : bolehlah kunjungi laman Direktori Halal Malaysia




Ha! Info tambahan : Produk pertama di dunia yang gunakan bar code adalah cokelat getah Wrigley's. 


(Surah 2 - Al Baqarah : Ayat 172)
Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah dari benda-benda yang baik (yang halal) yang telah Kami berikan kepada kamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu hanya beribadat kepadaNya.




Sekian , terima kasih.
With love,
Syazana.
11 comments on "Ohh Chewing Gum!"
  1. Selama nie makan je heee tapi jarang makan sekali setahun jee eehehe

    ReplyDelete
  2. sekarng nk beli ape2 sy mesti tgk halal atau tidak.klau dulu main redah jer.sekarng x dak dah

    klu makan ci wi gum ni selalu telan jer..huhuhuh.habit yg x bgs
    huhuhh

    ReplyDelete
  3. @❖ Syaa ❖ : lepas ni kena tengok betul2 sebelum makan ;) peace (Y)

    ReplyDelete
  4. bagus la :) selalu mkn Wrigley's.. tp sekarang dh lama tinggal sbb ragu2 ngan tanda halal dia..

    ReplyDelete
  5. @Haruno Hana 하나 : tulaa, mang ragu sikit. sebab ade jugak yang kata Wrigley's takboleh makan.. kalau ragu better elakkan ambil ;)

    ReplyDelete
  6. MMG BEST LA ENTRI NI..BERGUNE SGT :)

    ReplyDelete
  7. sy suka kunyah chewing gum sbb nk segarkan nafas. cth pas makan kan. mulut rasa ringan dan fresh. sy prefer wrigley's co.kot. entah. tak ingt brand. HAHAHA.

    ReplyDelete
  8. tak suka makan hukhuk. tq for info.

    ReplyDelete

Leave your comment below.