Sunday, April 3, 2011

Aiskrim Sundae :)

Pada hari Ahad macam ni, aktiviti me'relax'kan diri sudah menjadi perkara biasa. Kan? Kalau weekend macam ni makan eksrem sundae pon sedap :)

Picture From : Flickr

Yah. Nampak sedap kan . Sejuk je tekak. Oke, kali ni bukanlah aku berniat nak menceritakan keenakan sundae nih, just nak share dengan korang suma tentang susur galur aiskrim ni. Aiskrim sundae ni adalah dessert a.k.a pencuci mulut yang bolehlah dikatakan terkenal di kalangan masyarakat selain daripada banana split. Tahukah korang yang sundae ni selalunya dihidang dalam mangkuk/glass then akan dilitupi oleh sos atau sirap manis. Bukan sos tomato yer, bukan juga sos cili. Lepas tu, bahan hiasan dan tambahan seperti kacang, hirisan pisang e.t.c akan ditambah supaya sundae tu akan kelihatan vouge. 





Dari mana sundae berasal?

Ada yang kata dari New York. Yang pasti sundae sudah pon popular di seluruh pelosok dunia, temasuklah Malaysia . Satu info mengatakan yang sundae tercetus hasil 'kemalangan' aiskrim dengan 'sos' sirap di Ithaca, New York. 


Nampak sedap kan?
Picture from : Flickr

Apepon, yang penting, pastikan bahan yang digunakan untuk buat sundae ni halal, baru beli. :) Check dulu pengesahan HALAL , ada atau tidak. Sebab ada jugak premis yang jual sundae made by sumber yang haram seperti gelatin babi. Konklusinya, pastikan halal baru beli.

p/s: Selamat berhujung minggu.
**Sumber Rujukan : enzinearticles


2 comments on "Aiskrim Sundae :)"

Leave your comment below.