Thursday, April 21, 2011

Bukan Saya Taknak Update Tiap-tiap Hari

Yah. Ramai gak yang komen suruh update blog. "Updatelah blog kau tu" kata mereka. Hmm. Aku memang nak sangat sangat update blog, tapi apakan daya, masa tak berapa nak mengizinkan. Tahun ni aku nak amek SPM. Tahu tak SPM tu ape? SPM stands for Sijil Pelajaran Malaysia. Ini sangat penting. So, komitmen aku dalam dunia blogging ni terpaksa dihadkan dan mungkin terpaksa di'mati'kan buat seketika. Sekarang dah bulan 4. Pejam celik, pejam celik , baper jam je lagi nak SPM. Sekejap je masa berlalu.


Kenapa aku perlu fokus kat SPM ni? AHHA. mestilah aku kena fokus. Dengan result SPM ni lah, aku nak jejakkan kaki aku kat peringkat pengajian seterusnya demi mencapai cita-cita aku. With the flying colours result, INSYAALLAH mudah segala urusan ke ipt termasuk biasiswa. ehee.  

Em. okelah. Harap semua maklum yer sebab aku tak buleh nak post entri tiap tiap hari. Doakan aku sukses dalam SPM yer. Amin.




Sunday, April 3, 2011

Aiskrim Sundae :)

Pada hari Ahad macam ni, aktiviti me'relax'kan diri sudah menjadi perkara biasa. Kan? Kalau weekend macam ni makan eksrem sundae pon sedap :)

Picture From : Flickr

Yah. Nampak sedap kan . Sejuk je tekak. Oke, kali ni bukanlah aku berniat nak menceritakan keenakan sundae nih, just nak share dengan korang suma tentang susur galur aiskrim ni. Aiskrim sundae ni adalah dessert a.k.a pencuci mulut yang bolehlah dikatakan terkenal di kalangan masyarakat selain daripada banana split. Tahukah korang yang sundae ni selalunya dihidang dalam mangkuk/glass then akan dilitupi oleh sos atau sirap manis. Bukan sos tomato yer, bukan juga sos cili. Lepas tu, bahan hiasan dan tambahan seperti kacang, hirisan pisang e.t.c akan ditambah supaya sundae tu akan kelihatan vouge. 





Dari mana sundae berasal?

Ada yang kata dari New York. Yang pasti sundae sudah pon popular di seluruh pelosok dunia, temasuklah Malaysia . Satu info mengatakan yang sundae tercetus hasil 'kemalangan' aiskrim dengan 'sos' sirap di Ithaca, New York. 


Nampak sedap kan?
Picture from : Flickr

Apepon, yang penting, pastikan bahan yang digunakan untuk buat sundae ni halal, baru beli. :) Check dulu pengesahan HALAL , ada atau tidak. Sebab ada jugak premis yang jual sundae made by sumber yang haram seperti gelatin babi. Konklusinya, pastikan halal baru beli.

p/s: Selamat berhujung minggu.
**Sumber Rujukan : enzinearticles